Sunday, November 19, 2006

Put your hands up for Detroit

Kwas een paar weken geleden voor een congres in de buurt van Detroit (Michigan). Het was de eerste keer dat ik in de States belandde (wel inderdaad dat is vreemd). De kultuurschok was heel wat minder dan ik verwacht had. Straffer, ik wil nog wel eens teruggaan. Uiteraard zijn er de obvious negatives: dikke mensen, dikke wagens, ... blablabla en inderdaad het eten is niet echt om naar huis over te schrijven.

Wat wel opviel is dat de mensen er pakken vriendelijker zijn dan in België. Na al dat reizen kan ik zo ongeveer concluderen dat er maar weinig volkeren zijn die op het eerste zich minder vriendelijk zijn dan de west-europeanen ....

En wat nog opviel ... heel veel „kleine jobkens" en dus weinig werkloosheid. Cafés en Hotels doen kwa personeelsbeleid zelf wat denken aan het Oostblok van vroeger, meer volk achter dan voor de toog. Blijkbaar zijn deze mensen ‚uitzonderlijk goedkoop’ in Detroit. Goed en niet goed natuurlijk. Dat deze mensen bezig zijn in plaast van werkloos bij ons is natuurlijk een goed punt, zij worden geïntegreerd in de maatschappij. Goe bezig. Nadeel is natuurlijk dat ze zo weinig verdienen dat ze geen nagel hebben om aan hun gat te krabben, en ze meerdere jobs moeten combineren.

Is er geen derde weg?? Deze jobs laten bestaan en zorgen dat de ‚staat’ een deel bijdraagt??

Wie weet,

Tot weldra,

No comments: